Public Comment Policies

Sample Policy #1 
 

Time will be allowed at each regular monthly meeting for comments from the public. The board, at its discretion, may limit the amount of time allotted for public comment.

While no person may be required to identify himself/herself in order to attend a board meeting, the Open Meetings law does not grant those persons the right to participate in the meeting and address the members of the board during the meeting. The Library board will not require individuals wishing to address the board during the public forum time to identify themselves and/or the organization(s) they represent.

The following guidelines apply to public comments during library board meetings:

 1.     Comments must pertain to the                            Public Library.

 2.    The audience will refrain from applause or vocal expressions of approval or disapproval.

 3.     Speakers should avoid unnecessary repetition of previous speakers’ comments.

 4.     Comments are limited to five minutes or less.

 5.     All comments shall be made with civility and courtesy.

 6.     The Chair of the meeting will rule on any procedural matter connected with any comment and the ruling will be final.

Sample Policy #2 

 

__________ County Public Library Public Comment Guidelines

 

It is the policy of the __________ County Public Library Board of Trustees to invite audience participation during the public comment portion of the Board meeting agenda or during public hearings.  In order to provide a fair opportunity to every person that desires to address the Board of Trustees: 

 

1. No person wishing to address the Board will be asked to provide his or her name, address or telephone number.

2. In the absence of special circumstances as determined by the Board President, individuals will be called to comment in the order in which they arrived. If more than five speakers are present, individuals may be assigned numbers and called to speak in numerical order.

3. Each speaker may take up to three (3) minutes to make his or her comments. This time constraint may be modified by the Board President to be fewer than three minutes if there are a number of persons wishing to speak.  Speakers will be advised when they have one minute remaining.

4. All speakers will be asked to begin by stating their name and address, but will be informed that they are not required to comply.

5. The Board of Trustees acts as a body.  Individual trustees have no power or authority to act on behalf of the Library. Therefore: 

         Speakers are not to address nor engage in dialogue with individual trustees during the public comment period.  Comments are to be addressed to the Board as a whole.

         Trustees will not engage individual speakers in dialogue nor ask or answer questions during the presentation, with the following exception:

 

If five or fewer speakers are present, and at the request of any trustee, the President of the Board shall allow questions from trustees to speakers for purposes of clarification, limiting the time for discussion as the President deems appropriate.

 

         The Board of Trustees cannot answer specific questions in dialogue format.  Acting as a Board, and only as a Board, the trustees will consider comments and questions and may direct staff members to provide information.

         Speakers may be directed to staff or other sources for responses to questions raised during the Public Comment time of a meeting or during a public hearing.

 

Any member of the public who does not respect these rules and the other people attending the meeting will be asked to leave the hearing/meeting.

 

The public is not normally invited to participate or contribute to the discussion of business on the agenda of a Board meeting.  An exception is a person who has been invited (ahead of time or spontaneously) to speak, make a presentation, or in some other way provide information to the Board.

Sample Policy #3

 

Citizen Attendance and Participation 
In accordance with the Open Meetings Act, any citizen may attend a regular or special meeting or any other meeting where a quorum of the Board will discuss public business. No person shall be required to identify himself in order to attend a meeting. 

 

Although the right of the public to attend a public meeting under the Open Meetings Act does not include the right to participate in the meeting and address the Board, as part of its agenda at a regular meeting, the Board shall provide a period not to exceed 15 minutes at the beginning of the order of business for citizen comment. 

 

Interested citizens should indicate their desire to speak to the President, who will allocate the 15-minute period equally among those individuals. 

 

Any citizen desiring to make a presentation to the Board may be placed on the agenda for a regular meeting by making a request to the Board (through the Board President or Director) not less than four days before the meeting date. The President will allocate the 15-minute period equally among those individuals.

 

The Board by unanimous vote or assent may agree to hear any citizen at any time, notwithstanding the above stated requirement for an advance request.

A person addressing the Board shall limit comments to items within the jurisdiction of the Board.  No action shall be taken during this portion of the meeting on issues raised by the public unless deemed an emergency by the Board.

